XML sitemap

xml sitemap

Een xml sitemap, is het overzicht van alle pagina’s op je website. Met een xml sitemap, kan een zoekmachine in een oogopslag alle content van je website zien. Google bevestigd zelfs dat je (nieuwe) content hierdoor sneller ontdekt wordt.

Urls toevoegen sitemap werkt sneller aldus Google.
Medewerker Google via Twitter: Urls toevoegen in een sitemap versnelt het proces

Wat is een xml sitemap?

Een sitemap is een eenvoudig te creëren document. Het is belangrijk dat je je aan bepaalde richtlijnen houdt.Als je dat niet doet dan kan een zoekmachine in de war raken, wat nadelen heeft voor jou organische prestaties. In dit artikel leggen we je uit hoe je het meest uit je sitemap haalt.

Voorbeeld XML sitemap

Een sitemap, is geschreven in het xml formaat. Indien je al een sitemap hebt, zal deze vaak te vinden zijn onder website.nl/sitemap.xml. xml is een taal die vrij goed verstaan wordt door zoekmachines. Voorbeeld:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>
<url>
<loc>https://www.jouwwebsite.nl</loc>
</url>
<url>
<loc>https://www.jouwwebsite.nl/shop</loc>
</url>

Elementen in de sitemap:

XML header: Geeft aan dat de sitemap in versie 1.0 is geschreven volgens de standaard richtlijnen. Het stukje encoding geeft aan volgens welke tekencodering is gebruikt. In dit geval is dat UTF-8 (een standaard die door Google begrepen wordt). Door dit aan te geven, begrijpt een zoekmachine hoe hij de tekst moet interpreteren.
URL set: Geeft aan dat de urls zijn geschreven volgens de xml standaard.
Individuele urls (loc): Geeft de locatie van de urls aan.

Optionele elementen:

lastmod: Geeft aan wanneer een document voor het laatst is aangepast ( <lastmod>2018-08-24T10:23:20+02:00</lastmod>)
Priority: Geeft de prioriteit aan van 0 t/m 1
Changefreq: geeft aan hoe vaak het stukje content gemiddeld veranderd (per uur, dag week etc)

De optionele elementen zijn niet verplicht. Sterker nog, Google hecht hier helemaal geen waarde aan (zie tweet hieronder).

Optionele elementen in sitemap heeft geen toegevoegde waarde

Medewerker Google via Twitter: Urls Optionele elementen hebben geen toegevoegde waarde

HTML sitemap

Naast een xml sitemap, kan je ook een html sitemap toevoegen aan je website. Een html sitemap, is een vereenvoudigde versie van je sitemap die bedoelt is om je website bezoeker eenvoudiger te laten navigeren. Voor de zoekmachine maak je d.m.v. een html sitemap belangrijke pagina’s makkelijker vindbaar. Zeker bij grote websites, zie je vaak een html sitemap onder aan in het footer menu.

Belangrijk om niet al je pagina’s in de html sitemap te plaatsen. Doe dit tot een bepaald level. Een goed voorbeeld is de html sitemap van de belastingdienst
In de afbeelding hieronder, zie je dat alleen de belangrijkste urls getoond worden. Dat zijn er veel minder dan hun XML sitemap.

HTML sitemap voorbeeld

Tips voor je XML sitemap

Om het optimale uit je sitemap te halen, raad ik je de volgende punten aan:

• Plaats je sitemap direct na je root domein, dus: www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml. Indien je een sitemap index hebt, plaats deze dan als volgt: www.jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml;
• Je sitemap mag niet groter zijn dan 50 mb op 50k urls. Indien je sitemap groter is, splits deze dan op in verschillende sitemaps en maak een sitemap index;
• Plaats je sitemap in je robots.txt;
• Je hoeft alleen maar een sitemap aan te maken voor je voorkeursdomein. Dus alleen www of non www;

• Voorkom tegengestelde signalen. Voeg de volgende urls niet toe:
1. Url die een canonical verwijzing naar een andere url geven;
2. Pagina’s met een robotos meta tag
3. Pagina’s geblokkeerd in de robots.txt
4. Pagina’s met een 3xx/4xx/5xx statuscode
5. Gepagineerde content
6. Gearchiveerde pagina’s 

• Je kunt eventueel je alternate lang tags in je sitemap plaatsen;
• Zorg ervoor dat je sitemap dynamisch is. Daarmee bedoelen we: als er nieuwe content is, voeg deze dan toe en als content verwijderd is van je website, haal deze dan ook uit je sitemap. Het is belangrijk dat je sitemap alleen maar 2xx http status codes bevat (urls die direct te bereiken zijn). Je kunt dit eenvoudig controleren met een seo crawler zoals: Screaming Frog.
• Maak eventueel een sitemap aan voor je video’s en afbeeldingen (zeker voor ondernemers waarbij afbeeldingen belangrijk zijn zoals grafisch ontwerpers, raden we aan dit te doen). Het maakt hierbij niet uit of de afbeeldingen van dezelfde website komen. Een CDN is ook prima. Zolang hij maar geverifieerd is in de Google search console.
• Voor een nieuws website, voeg geen artikelen toe die ouder zijn dan 2 dagen.

Klaar? Voeg je sitemap toe aan Search console.

Nu jij weer! Loop je nog ergens tegen aan? Worden de pagina’s uit je sitemap geïndexeerd? Laat het mij weten in de comments hieronder.

Laat een reactie achter