Wix SEO

Home   »   Wix SEO

Wix SEO

Heb je een Wix website gebouwd? En wil je beter gevonden worden in Google? Dan kan zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO genoemd), een oplossing zijn.

In deze blog leg ik je uit: wat Wix SEO is, of Wix goed is voor SEO en welke elementen je kan optimaliseren. Nieuwsgierig geworden? lees dan gauw verder

Wat is Wix SEO?

Het platform waarin je je Wix website hebt gebouwd, wordt ook wel een content management system (afgekort: CMS) genoemd. In een content management systeem, kan je eenvoudig: content creëren, aanpassen en publiceren. Wil je goed vindbaar zijn in Google, dan is het van belang dat je tijdens het creëren van deze content, belangrijke SEO elementen toevoegt. Denk hierbij aan: je title tag, meta description en alt tag. Voordat ik dieper in ga op de SEO elementen die je kan aanpassen in Wix, is het belangrijk dat je begrijpt:

  1. Hoe SEO werkt
  2. Hoe een zoekresultaat bepaald wordt
  3. Een globaal overzicht hebt welke SEO elementen belangrijk zijn om goed te scoren in Google. Mijn SEO stappenplan is hier een mooi beginpunt voor.

Tip: Je Wix website beter vindbaar maken? Ga aan de slag met mijn WIX seo cursus

Is Wix goed voor SEO?

In het verleden is er veel commotie geweest over de mogelijkheden om een WIX website te optimaliseren. Zelfs ik was sceptisch 😉 Dat komt omdat er 5 jaar geleden nog weinig optimalisatie mogelijkheden waren en veel javascript (een programmeer taal), in de webbrowser geladen werd (en dat is slecht voor je SEO performance). Inmiddels ben ik van mening veranderd! Wix heeft de afgelopen jaren enorm veel tijd en energie gestoken in de mogelijkheden om je website zelf te optimaliseren (daar later meer over). Daarnaast neemt Wix een hoop werk van je uit handen. Denk aan:

  • Server side rendering: Wix zorgt ervoor dat een groot gedeelte van je website aan de kant van de server geladen wordt. Hierdoor is het voor Google makkelijker om je website uit te lezen.
  • SSL certificaat: Je website is beveiligd met een bestand dat er voor zorgt dat de verbinding tussen je webserver en browser beter beveiligd is (en dat vindt Google fijn).
  • CDN: Je wix website is automatisch gekoppeld aan een Content delivery network. Hierdoor word je content sneller geladen.
  • Caching: Wix slaat automatisch statische pagina’s op in het cachegeheugen voor snellere laadtijden.
  • SEO elementen zelf optimaliseren: In het verleden was het niet mogelijk om SEO elementen toe te voegen zoals: een heading tag, een robots.txt bestand te uploaden en een XML sitemap aan te maken. Inmiddels kan dit wel.
  • Goede Core Web vitals: De core web vitals, zijn KPI’s waaraan Google bepaald of je website gebruiksvriendelijk is. Inmiddels doet Wix dat beter dan de grootste concurrent: WordPress (zie afbeelding hieronder)
Core webvitals van WIX

Of de investering van Wix in SEO werkt? Ik vermoed van wel. Zeker als je naar de groei in het marktaandeel kijkt. Volgens Joost de valk (oprichter van Yoast), nam het marktaandeel van wix het afgelopen jaar flink toe.

Google over Wix

De positieve ontwikkelingen, zijn Google ook niet onopgemerkt gebleven. Zo twitterde een webmaster van Google recent het volgende:

google over wix seo

Een aantal weken later liet dezelfde Google medewerker het volgende weten op een groot SEO forum:

Google over wix
Google medewerker over WIX

Deze uitspraken van Google, onderbouwen mijn bevindingen. Inmiddels zie ik veel Wix websites erg goed in de zoekresultaten van Google terug komen. Uiteraard blijft er ruimte voor verbetering zoals het eenvoudig aanmaken van een responsive website of het instellen van een breadcrumb structuur. Het zal me niks verbazen als dit soort optimalisatie stappen in de toekomst ook gewoon mogelijk zijn.

Wix optimaliseren voor SEO

Zoals eerder genoemd, zijn er een hoop SEO elementen die je zelf kan optimaliseren. In de paragraven hieronder bespreek ik wat je kan optimaliseren en waar je dit in Wix kan doen.

Title tag in Wix

  1. Open de Wix editor
  2. Ga naar de pagina waar je de title tag wilt instellen
  3. Klik op het papier icoontje (zie afbeelding hieronder)
  4. Klik op de stippeltjes
  5. Onder “basis SEO” vind je een invulveld om je title tag in te vullen.
Title tag in wix instellen
Title tag in Wix instellen

Door het instellen van je title tag, geef je aan Google mee hoe de pagina in de zoekresultaten van Google vertoond moet worden (zie het voorbeeld hieronder).

Voorbeeld title tag.

Meta description in Wix

  1. Open de Wix editor
  2. Ga naar de pagina waar je de meta description wilt instellen
  3. Klik op het papier icoontje (zie afbeelding hieronder)
  4. Klik op de stippeltjes
  5. Onder “basis SEO” vind je een invulveld om je meta descriptin in te vullen.

Door het invullen van de meta description, vertel je Google hoe je website beschreven moet worden in de zoekresultaten.

H1 tag in Wix

Je kan de Heading tags op 2 manieren toevoegen. Wanneer je een titel of subtitel toevoegt, wordt er automatisch een heading tag toegevoegd.

heading tag in wix
Voorbeeld heading tags in Wix

Wil je de volgorde aanpassen? volg dan de volgende stappen:

  1. Klik op de titel
  2. Kies voor: tekst aanpassen
  3. Kies voor SEO en toegankelijkheid
  4. Pas de heading tag aan naar een: H1,H2,H3 etc.
heading tag aanpassen in wix
Heading tag aanpassen in Wix

Door de heading structuur te optimaliseren, geef je duidelijk aan de gebruikers en Google door hoe je pagina is opgebouwd.

Alt tag in Wix

  1. Klik op de afbeelding
  2. Kies voor: Instellingen
  3. Vul de alt tag in onder: “wat staat er op de afbeelding”

Door een alt tag toe te voegen aan je afbeelding, weet Google waar je afbeelding over gaat. Zorg er voor dat je alt tag aansluit bij de termen waar je op gevonden wilt worden.

Robots.txt in Wix

►Marketing en SEO ► SEO tools

Voor je SEO performance is je robots.txt bestand enorm belangrijk. In mijn blogpost: robots txt WIX, leg ik je uit: wat een robots.txt bestand is en hoe jij hem voor je WIX website kan inzetten.

robots.txt in wix
Robots.txt in Wix

Meta tag in Wix

Soms is het van belang om een pagina uit de index van Google te houden. Redenen kunnen zijn: je SEO performance of omdat je niet alles aan Google wilt laten zien. Je kan dit doen d.m.v. van verschillende Wix meta tags. Hiermee geef je bijvoorbeeld aan: “Hey Google, deze pagina mag niet in de zoekresultaten terug komen”.

no index tag wix
Wix Pagina uit de index halen

Canonical tag in Wix

  1. Open de Wix editor
  2. Ga naar de pagina waar je de Canonical tag wilt instellen
  3. Klik op het papier icoontje (zie afbeelding hieronder)
  4. Klik op de stippeltjes
  5. Kies voor “geavanceerde SEO”
  6. Kies vervolgens voor: “extra tags”. Hier vind je de mogelijkheid om een canonical tag in te vullen.
canonical tag wix
Canonical tag wix

D.m.v. de canonical tag, vertel je aan Google: Ik heb 2 pagina’s die erg op elkaar lijken. Indexeer pagina X i.p.v. Y. Op die manier voorkom je duplicate content.

Structured data in Wix

  1. Open de Wix editor
  2. Ga naar de pagina waar je de structured data opmaak wilt instellen
  3. Klik op het papier icoontje (zie afbeelding hieronder)
  4. Klik op de stippeltjes
  5. Kies voor “geavanceerde SEO”
  6. Kies vervolgens voor: “gestructuurde gegevens opmaak”
Structured data instellen Wix
Structured data instellen Wix

Tip: Wil je per type pagina (bijvoorbeeld je blogpost) je structured data in één keer aanpassen? Ga dan naar: ►Marketing en SEO ► SEO tools ►SEO patronen. Sinds kort is het ook mogelijk om bepaalde elementen dynamisch te maken (zie afbeelding hieronder).

dynamische elementen structured data wix

Voor Google is het soms lastig te begrijpen waar bepaalde elementen op je pagina over gaan. D.m.v. structured data classifiseer je deze informatie.

Open graph in WIX

  1. Open de Wix editor
  2. Ga naar de pagina waar je de Open graph opmaak wilt instellen
  3. Klik op het papier icoontje (zie afbeelding hieronder)
  4. Klik op de stippeltjes
  5. Kies voor “geavanceerde SEO”
  6. Kies vervolgens voor: “social media”
Open graph wix

Hier kan je de basis OG tags instellen zoals: een afbeelding url, titel en beschrijving. Wil je meerdere OG tags instellen? Ga dan naar: Geavanceerde SEO en kies voor: extra tags.

D.m.v. Open graph, zorg je er voor dat je Social media uitingen er op de juiste manier uit komen te zien in de feed van Facebook, twitter of whatsapp.

Url Structuur in Wix

Wil je één URL aanpassen? Volg dan de volgende stappen:

  1. Open de Wix editor
  2. Ga naar de pagina waar je de URL structuur wilt instellen.
  3. Klik op het papier icoontje (zie afbeelding hieronder)
  4. Klik op de stippeltjes
  5. Kies voor “Basis SEO”
  6. Kies vervolgens voor: URL structuur
url structuur wix

Wil je de URL structuur voor een type pagina aanpassen? Bijvoorbeeld: Je blogpost of product pagina’s? Ga dan naar: ►Marketing en SEO ► SEO tools ► SEO patronen

URL structuur instellen Wix
URL structuur instellen Wix

Een goede URL structuur, is belangrijk voor zowel de gebruiker als Google om te begrijpen waar men zich bevindt.

XML sitemap in Wix

Je XML sitemap, wordt automatisch aangemaakt in Wix. Wil je de URL ophalen? Ga dan naar: ►Marketing en SEO ► SEO tools ►Sitemaps.

XML sitemap wix
XML sitemap Wix

Je XML sitemap is een overzicht van de pagina’s die op je website staan. Hierin wordt bijgehouden: wanneer ze zijn aangemaakt, waar ze te vinden zijn en wanneer ze voor het laatst bijgewerkt zijn. Handig voor bijvoorbeeld Google om te bepalen welke pagina ze opnieuw moeten uitlezen. Vergeet je XML sitemap dan ook niet toe toe te voegen zodra je je website aanmeld bij Google.

Redirect in Wix

Verander je de URL van een pagina of ga je je website migreren? Vergeet dan geen redirects in te stellen. In Wix doe je dit als volgt:

  1. Ga naar de achterkant van je website
  2. Kies voor: Marketing en SEO
  3. Kies voor: SEO tools
  4. Kies voor: URL-omleidingsmanager
  5. Maak een redirect aan
Redirect instellen in Wix
Redirect instellen in Wix

Goed om te weten: voor een aantal type websites (bijv: e-commerce, bookings etc.) worden URL’s al automatisch geredirect. Binnenkort is dit beschikbaar voor meerdere type websites.

automatische redirects wix

D.m.v. een redirect, zorg je er voor dat de bezoeker op de juiste pagina uitkomt als hij een oude URL gebruikt. Voor SEO is dit belangrijk omdat hiermee de autoriteit van je oude pagina wordt overgedragen naar de nieuwe.

Hreflang tag in WIX

Heb je een WIX website in meerdere talen? Dan is het van belang dat je je WIX website “multilingual” maakt. Op die manier, wordt de WIX hreflang tag doorgevoerd en is je website (als het goed is) straks in meerdere talen goed vindbaar. Natuurlijk moet je ook op je internationel websites de reguliere SEO stappen doorvoeren.

url structuur internationale seo wix

WIX websitesnelheid verbeteren

in WIX kan je de website snelheid van een pagina analyseren via je site speed dashboard (in WIX analytics).
Deze data komt van de WIX gebruikers en vanuit Google PageSpeed insights.

wix websitesnelheid

Ook al doet WIX voor elke website een hoop op het gebied van snelheid, een gedeelte hangt af van hoe jij je wix website hebt opgebouwd. Ik heb inmiddels veel WIX websites geanalyseerd en zie de volgende verbeterpunten het meest voorkomen:

  1. Kies één font type op je webiste
  2. Voorkom dat je een font twee keer upload via de WIX omgeving
  3. Comprimeer de Bestandsgrootte van een afbeelding. Analyseer dit via bijvoorbeeld: webpagetest.org. Er zijn veel gratis tools op de markt zoals: imagecompressor.com die je bestanden eenvoudig kunnen comprimeren. Ga hierbij opzoek naar de balans in kwaliteit en laadsnelheid.
  4. Kies voor JPG i.p.v. PNG’s (webP wordt nog niet ondersteund)
  5. Wil je scherpe afbeeldingen vertonen op je website? Kies dan voor het bestandsformaat .svg
  6. Voorkom het gebruik van .gif bestanden
  7. Gebruik de mobiele editor om te kijken of je website mobiel vriendelijk is.
  8. Verwacht wordt dat dit binnenkort automatisch gaat voor alle WIX websites.
  9. Selecteer welke content je aan je mobiele gebruiker direct wilt laten zien.
  10. Gebruik je VELO voor WIX? Voeg dan handmatig caching toe (HTML wordt dan gecached in CDN).
  11. Voorkom dat je te veel marketing integraties toevoegt (Facebook pixel, GTM etc.).
  12. Kies voor WIX video player i.p.v. externe video players zoals Youtube.
  13. Voorkom het overmatig gebruik van lightboxes en gallerijen (plaats hier zeker je “primaire content” niet in).

Google search console koppelen aan Wix

Nu je je website geoptimaliseerd hebt voor SEO, is er niks interesanter om te achterhalen hoe goed je presteerd in Google. Om dit te doen, is het van belang dat google searchconsole koppelt aan wix. Vervolgens kan je achterhalen hoe hoog je in Google staat.

Google search console wix
Google search console koppelen aan Wix

Wix SEO tools

Alle tools die je nodig hebt om je Wix website te optimaliseren, zitten al in de gratis versie van je Wix website. De site booster app, die bij de betaalde versie inbegrepen zit, voegt niks toe. Twijfel je dus tussen het “Combo” of “unlimited” abbonnement vanwege de Site booster app? Ga dan voor het combo abonnement. Een directe besparing op je uitgaven 😉

Naast de SEO instellingen die je kan instellen in Wix, gebruik ik minimaal de volgende SEO tools:

deepcrawl wix integratie
Deepcrawl Wix integratie
  1. Een webcrawler: een tool die je website uitleest zoals Google. Hiermee kan je SEO fouten opsporen voordat Google ze ontdekt.
  2. Een ranktracker: om de posities van mijn website te monitoren.
  3. Google search console: Om mijn website aan te melden bij Google en om indexerings fouten op te sporen.
  4. Website analyse tool: om te achterhalen waar potentiele klanten op zoeken.
  5. Logfile analyse tool: Om te ontdekken welke pagina’s Google uitleest.
  6. SEO monitoring tool: Om SEO fouten te ontdekken voordat Google ze door heeft.

Tip: In plaats van een losse crawler, kan je ook de Deepcrawl integratie met WIX aanschaffen. Op die manier worden je Technische SEO elementen real time gemonitord. Je kan deze SEO tool in de WIX app market terug vinden.

Google analytics koppelen aan Wix

Het is je gelukt om je WIX website live te zetten. Nu ben je nieuwsgierig wie er op je website langs komt en wat ze doen. Om die vraag te beantwoorden, is het van belang om je Google analytics in te stellen op WIX.

wix koppelen aan google analytics

Let op: Je kan dit alleen doen als je een betaalde Wix website hebt.

FAQ

Is WIX goed voor SEO?

Ja. Wix heeft de afgelopen jaren een hoop mogelijkheden toegevoegd om aan de slag te gaan met SEO. Op sommige fronten doen ze het zelfs al beter dan WordPress (bijv: op het gebied van Web Vitals). Bekijk hier welke SEO elementen je kan aanpassen.

WIX vs WordPress, welke is beter?

Mijn advies: ben je wat minder ervaren met coderen? Dan zou ik voor WIX kiezen. Heb je iets meer ervaring met het opzetten van websites? Kies dan voor WordPress. Beide websites zijn goed voor SEO.

Hoe meld ik mijn Wix website aan bij Google?

Je Wix kan je eenvoudig aanmelden bij Google. Zorg er ook voor dat je je XML sitemap aan Google search console koppelt. Op deze manier is Google direct op de hoogte van wijzigingen of nieuwe paginas die je hebt aangemaakt.

SEO-fouten voorkomen?

SEO-checklist
Controleer je optimalisatie-stappen met mijn gratis SEO-checklist. Zo voorkom je fouten in Google en Bing.
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Action
Logo ANWB
Logo staatsloterij
SEO-checklist
Download SEO-checklist
Deze bedrijven gingen je voor:
Logo Action
Logo ANWB
Logo staatsloterij
SEO Mastermind SEO-vraag? Stel hem hier