Lokale SEO

Lokale SEO

Als lokale ondernemer doe je er alles aan om zo veel mogelijk klanten in je winkel of praktijk te krijgen. Je vestigt je onderneming op een goede locatie, richt je etalage in en bouwt een website om ook online gevonden te worden. Vervolgens is het wachten op de eerste paar klanten die jouw kassa doen rinkelen. Om de klantenstroom te laten groeien is het belangrijk om de lokale vindbaarheid van je website te laten groeien. Wist je dat 50% van je potentiële klanten die een lokale zoekopdracht uitvoert, bijvoorbeeld: schoenmaker Leiden, binnen een uur in je winkel staat? Vervolgens koopt 18% van deze mensen binnen een dag iets in je winkel.

Doormiddel van ons SEO stappenplan laten we je zien hoe je als lokale ondernemer beter zichtbaar wordt en geven we je inzichten die ervoor zorgen dat jij extra omzet genereert.

Lokale SEO

Wat is lokale SEO

Wanneer we het over lokale SEO hebben, bedoelen we daarmee alle elementen die nodig zijn om je bedrijf online goed te profileren. Het doel is om jouw bedrijf te vertonen aan potentiële klanten die extreem relevant zijn. Voor lokale SEO zijn dit klanten die in de buurt van je bedrijf zijn of gaan komen. 

Een zoekmachine is erg goed in het bepalen van de intentie van een zoekopdracht. Zo dus ook of iemand opzoek is naar een lokale onderneming of juist helemaal niet. Bijvoorbeeld: als je zoekt op ‘Bagel recept’ kan dit voor iedereen relevant zijn. Wanneer je zoekt op ‘Bagel restaurant Amsterdam’, alleen voor mensen die geïnteresseerd zijn in een bagel restaurant in Amsterdam. 

Wat belangrijk voor jou is, dat Google gaat begrijpen dat jij een bagel bakker bent in plaats van een bagel recepten blog. In dit SEO stappenplan gaan we er voor zorgen dat je gevonden wordt wanneer dat voor jou als lokale ondernemer relevant is.

Hoe zien Lokale SEO resultaten er uit?

Naast het noemen van een plaatsnaam in een zoekopdracht, heeft een zoekmachine ook vaak inzicht in andere factoren. Zaken zoals: een ip adres, de publieke netwerkconnectie en de gps locatie waar de zoekopdrachtgever zich bevindt. Dit zorgt er voor dat als jij in Amsterdam bent en alleen ‘bagel bakkerij’ intypt, een zoekmachine jouw baggel bakkerijen in Amsterdam laat zien. Laten we eens kijken naar verschillende lokale zoekresultaten.

Wanneer ik een bedrijfsnaam intyp, krijg ik het volgende te zien:
Links zie ik de website van de lokale bagel bakker, ik zie een facebook pagina, een bezorg website en de tripadvisor pagina (dit zijn normale organische resultaten). Wanneer je rechts kijkt, zie je gegevens van het bedrijf zelf zoals: foto’s, reviews, adres, openingstijden en zelfs wanneer het druk is in de winkel. De zogenoemde ‘future snippet’ is een specifiek lokaal zoekresultaat.

Voorbeeld lokale zoekresultaten
Voorbeeld 1 lokale zoekresultaten

Wanneer ik ‘bakkerij Leiden’ intyp, zien de resultaten er iets anders uit. je krijgt een ‘local pack’ met drie bedrijven te zien en je kunt filteren op bijvoorbeeld de openingstijden of het aantal reviews. Wat ook opvalt is dat lokale zoekopdrachten boven aan de rest van de zoekopdrachten komen te staan. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om lokaal goed gevonden te worden.

lokal pack
Voorbeeld 2  lokale zoekresultaten

Vul nu zelf eens ‘beste bakkerij leiden’ in, je zult zien dat Google bovenstaand zoekresultaat vertoont op basis van het aantal reviews. Welk zoekresultaat je krijgt hangt dus sterk af van de zoekopdracht, de locatie en de intentie. Met een compleet Google profiel en een Lokale seo strategie kan ook jij bovenaan in deze zoekresultaten verschijnen.

Begrip: ranking factoren

Een zoekmachine heeft als doel zijn klant het beste antwoord te geven. Om het beste antwoord te kunnen geven maakt ene zoekmachine gebruik van  ranking factoren. Het is niet bekend welke factoren dit allemaal zijn. Zoekmachines zoals Google geven wel richtlijnen waar een website aan moet voldoen om succesvol te zijn. om beter te zijn dan de richtlijnen voorschrijven moeten we ons baseren op ‘best practices’. Voordat we aan de slag gaan met het optimaliseren van je lokale ranking factoren, is het goed om te begrijpen welke drie pilaren belangrijk zijn voor zoekmachine optimalisatie.

1. Autoriteit
Wanneer je opzoek bent naar een goed paar schoenen, neem je eerder een advies aan van een podoloog dan van je buurman. Dit heeft met autoriteit te maken. Dit is precies hoe zoekmachines (waaronder Google) ook werken. Zoekmachines gebruiken honderden factoren om de autoriteit van een website te evalueren. Al deze factoren zijn onder te brengen in twee hoofdcategorieën: content en links.

2. Relevantie
Voor zoekmachines is het belangrijk dat je content relevant is voor de gebruiker. Relevant betekent in dit geval dat het aansluit op de vraag die ingetypt is in de zoekmachine. Zoekmachines kijken hiervoor naar verschillende signalen op een webpagina. Het is belangrijk dat deze signalen goed opgepakt worden. Dit betekend onder andere: het optimaliseren van je title tags en headlines, de structuur van je content en relevante onderwerpen.

3.Techniek
De techniek van je website is belangrijk om er voor te zorgen dat zoekmachines je website begrijpen, indexeren en dat de gebruiker een optimale ervaring heeft. Wanneer we het over techniek hebben, bedoelen we onder andere: de url structuur, website snelheid, de juiste http status codes, je sitemap etc.

Jouw lokale vindbaarheid vergroten

Bepaal je business categorie

Je business categorie is een belangrijk signaal wanneer Google zijn zoekresultaten bepaalt. Veel bedrijven kiezen de verkeerde business categorie waardoor ze niet optimaal worden gevonden. Dit is niet gek want veel categorieën lijken op elkaar. Om de juiste categorie te kiezen adviseren we je gebruik te maken van de volgende 2 tools:

Categorie overzicht tool:
Selecteer je taal en land waar jouw bedrijf zich in bevindt, vink vervolgens ‘show results in table’ aan en ga opzoek naar jouw bedrijfscategorie.
Bij het bepalen van je bedrijfscategorie is het belangrijk dat je vanuit een holistische benadering een categorie kiest. Stel jezelf de vraag: “Dit bedrijf is een, in plaats van, dit bedrijf heeft een.”
• Categorie concurrenten tool:
Eenmaal een bedrijfscategorie gevonden, is het handig om te kijken wat jouw belangrijkste concurrenten doen. Hiervoor maken we gebruik van de door ons genoemde ‘categorie concurrenten tool’. Zoek als eerst jouw bedrijf op ( let op: je bedrijf moet al geverifieerd zijn door Google), vervolgens vul je de zoektermen in waar je graag op gevonden wilt worden. Bekijk in de resultaten welke primaire categorie jouw concurrenten hebben toegevoegd. Het is niet handig om alles klakkeloos over te nemen. Het is vooral belangrijk dat je vanuit de klant denkt. ‘Als mijn klant x zoekt, dan zoekt hij op…’. Categorie gevonden? Schrijf je primaire en eventueel overige categorieën op. Deze gaan we gebruiken bij het aanmelden van Google mijn bedrijf.

Al aangemeld in Google mijn bedrijf? Lees hier hoe je een bedrijfscategorie kan toevoegen.

Adresgegevens plaatsen op de website

Niet geheel onbelangrijk, je adres gegevens op je website (naw). Naast dat dit vertrouwen geeft voor de bezoeker, is het ook belangrijk voor zoekmachines om te bepalen waar jouw bedrijf zich bevindt. Voorzie je adres gegevens ook van Structured data. Hiermee is het voor de bots van Google makkelijk te begrijpen dat het stukje tekst over een adres gaat.

Om misverstanden in de indexering te voorkomen is het belangrijk dat je je adresgegevens die je op je website gebruikt overal hetzelfde invult. En met hetzelfde bedoelen we ook echt hetzelfde. Stel jij noemt op Google my business je bedrijf: kapper de gouden schaar. Dan is het belangrijk dat je op de website opentot.nl ook kapper de Goudenschaar genoemd wordt en niet ‘de gouden schaar kapper leiden’. Doet je dit niet, dan zal Google het niet als dezelfde bedrijven herkennen.

Aanmelden Google mijn bedrijf

Door je aan te melden voor Google mijn bedrijf, wordt je bedrijf geplaatst in Google maps, de zoekresultaten en Google plus. Via de volgende stappen, meld je je aan voor Google mijn bedrijf:

1. Ga naar Google mijn bedrijf;
2. Log in op uw Google account of maak er een aan;
3. Voeg de naam van je bedrijf in;

Let op: Zorg voor consistentie van je bedrijfsnaam, gebruik dezelfde als op je website

4. Voeg het adres van je bedrijf in en klik op volgende;

Soms kan het gevraagd worden om een servicegebied in te vullen. Volg dan deze stappen

5. Kies je primaire bedrijfscategorie ( vul deze evt. later in met extra categorieën);
6. Voeg je bedrijfswebsite toe en telefoonnummer;
7. Vérifier je bedrijfslocatie;

Je krijgt per post een verificatie code toegestuurd die je later dient in te vullen. Na het verifiëren wordt je bedrijf beter zichtbaar in de zoekresultaten en in Google maps.

Vervolgens is het zaak om je bedrijfsprofiel verder aan te vullen. Denk aan een bedrijfslogo, een virtuele tour door je bedrijf, openingstijden tijdens feestdagen, foto’s van je bedrijf etc.

Tip: meld je ook aan voor Bing places & Apple maps.

Google mijn Bedrijf al geclaimd?

Het komt wel eens voor dat je bedrijf al op Google mijn bedrijf staat, maar jij geen toegang tot het account hebt. Tijdens bijvoorbeeld een bedrijfsovername, wordt vaak vergeten het account over te dragen naar de nieuwe eigenaar. Is dit het geval, volg dan deze stappen:
• Maak geen nieuw account aan op hetzelfde adres of bedrijfsnaam
• Probeer contact op te nemen met de vorige eigenaar ( meest makkelijke weg)
• Is dit niet mogelijk, of levert dit niks op? Volg dan de volgende stappen (Let op, dit kan een paar dagen duren)
• Werkt dat ook nog niet? Stuur een tweet naar Google of plaats je probleem op het Google mijn bedrijf forum en leg je probleem uit.

Reviews verzamelen

Reviews verzamelen
Reveiws verzamelen

Reviews zijn belangrijk voor mensen wanneer ze een aankoop beslissing nemen en daarom is het ook belangrijk voor Google. Voor lokale seo is het enorm belangrijk om reviews te verzamelen. Google plaatst bedrijven namelijk hoger in de zoekresultaten wanneer ze meer kwalitatieve reviews hebben. Reviews hoeven niet alleen te komen van je Google mijn bedrijf pagina, maar kunnen ook van Facebook of een andere website zijn. Bij het verzamelen van reviews is het volgende van belang: Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit en vergeet niet te reageren op zowel positieve als negatieve reviews.

Reviews voor Google mij Business verzamelen

Dit kan op 3 manieren, namelijk:

1. Te googlen naar je bedrijfsnaam en vervolgens rechts te klikken op ‘schrijf een review’
2. Je bedrijf op te zoeken in Google maps, te klikken op je bedrijf en vervolgens te kiezen voor ‘schrijf een review’
3. Als laatste optie kun je ze ook een directe link naar je klant sturen. Dit doe je als volgt:

       3.1 Ga naar de place id lookup tool;
       3.2 Zoek je bedrijf;
       3.3 Klik op je bedrijf;
       3.4 Je place id verschijnt nu. kopieer je place id;
       3.5 Voeg je locatie id toe aan de volgende url:
       https://search.google.com/local/writereview?placeid= <locatie_id>

Linkbuilding voor lokale ondernemers

Wanneer je een website link van een andere website krijgt, ziet een zoekmachine dit als een stem op jouw website. In dit geval voeg jij waarde toe aan het artikel waar de bezoeker vandaan komt. Des te meer links jij ontvangt, des te beter. Jouw webpagina krijgt hierdoor meer autoriteit en zal daardoor hoger ranken. 

Helaas gaat die regel niet helemaal op zoals hierboven uitgelegd. Relevantie is namelijk ook erg belangrijk. Bijvoorbeeld, jij hebt een pagina over logo’s ontwerpen, dan heeft het geen zin om links van auto tijdschrift te krijgen. Maar stel dat jij een autodealer bent en schrijft over het nieuwste Tesla model, dan is een link van een autotijdschrift wel relevant.

Page rank
Page rank Google

Het krijgen van een link van website X, zal niet even veel kracht hebben als een link van website Y. Dit wordt gemeten aan de hand van onder andere ‘Pagerank’. Een numerieke waarde die Google toekent aan een pagina. Een link van een pagina met een hogere pagerank, heeft meer invloed op je rankings dan een link van een pagina met een lagere pagerank. Helaas zijn de bepalende factoren in ‘Pagerank’ het geheim van de kok. Er zijn factoren waarvan we weten dat ze invloed hebben (Door o.a. de webmaster richtlijnen en verschillende patenten van Google) veel meer is er echter niet bekend.

Wanneer je aan de slag gaat met Linkbuilding is het belangrijk om het volgende in acht te nemen:

1. Stel jezelf de volgende vraag: zal deze link betrokken en waardevolle bezoekers naar je website brengen? (Google probeert met zijn algoritme hetzelfde na te streven)

2. Google vind een organische opbouw van je linkprofiel belangrijk. Om er voor te zorgen dat jouw website positief beoordeeld wordt door Google en andere zoekmachines, raden we je de volgende zaken dan ook af:
• Links kopen;
• Overmatig veel bezig zijn met linkbuilding;
• Op blogs en fora ongevraagd links posten;
• etc.

3. Maak bij het plaatsen van een link gebruik van een beschrijvende tekst waar je een link op plaatst (anchor tekst ook wel genoemd), maar optimaliseer deze tekst niet teveel.

Doe je dit niet, dan kan een niet relevante link eerder iets beschadigen dan bijdragen. Wanneer je ongevraagd een slechte link naar je website krijgt, adviseren we je de website te benaderen om deze te verwijderen. Mocht de site de link niet willen verwijderen dan, dan kun je de link toevoegen aan je disavow file in Google search console. Het laatstgenoemde is een vrij complex proces en kan een negatieve invloed hebben op je website rankings. Twijfel je? Doe het dan niet. Sind pinguin 4.0 (één van de algoritmes van Google), wordt Google steeds beter en sneller in het detecteren van slechte links.

Goed om te weten, in Google search console, vind je een overzicht van de links die naar jouw website verwijzen.

Tips voor meer links naar je website

• Creëer kwalitatieve content waarin je expertise goed naar voren komt. Andere website verwijzen graag naar bronnen die waardevolle informatie hebben; 
• Help anderen op social media;
• Ga naar lokale evenementen of netwerkevents en deel je expertise;
• Sponsor een lokaal evenement;
• Start met gastbloggen op een andere websites;
• Gebruik Google alerts op onderwerpen waar jij over gaat. Benader de schrijver en overtuig hem of haar om een link naar jouw website te plaatsen;
• Bekijk de lokale links van je concurrenten. Vul de url van je concurrenten gratis bij semrush in en kijk welke backlinks je concurrenten allemaal krijgen; Vervolgens kun je deze website benaderen om ook een link naar jouw website te plaatsen (indien relevant).

Citations

Adres citaten (ook wel citations genoemd), zijn belangrijke ranking signalen voor Google. Hierbij is een link dus niet van belang maar alleen de vermelding van je bedrijfsnaam en adresgegevens voldoende. Consistentie van bedrijfsnaam en adres is hier wel van belang. Je kan dit in Google controleren door naar jezelf te zoeken met zogenoemde search operators.

Een aantal checks die wij vaak doen:
• Voor het vinden van het verkeerde telefoonnummer:
“Bedrijfsnaam” + “bedrijfsadres” -”juiste telefoonnummer”
• Voor het vinden van het verkeerde bedrijfsadres:
“Bedrijfsnaam” + ”juiste telefoonnummer” -“bedrijfsadres”
• Voor het vinden van het verkeerde bedrijfsnaam:
”juiste telefoonnummer” + “bedrijfs adres” -“Bedrijfsnaam”
• Voor het vinden van het oude telefoonnummer:
“Bedrijfsnaam” + “bedrijfsadres” -”oud telefoonnummer”

Je kunt deze bovengenoemde checks ook gebruiken om citations van concurrenten te vinden. Wellicht kom je een portal tegen waar jij nog niet genoemd staat. Je kan bijvoorbeeld zoeken op: “bedrijfsnaam concurrent” + “bedrijfsadres concurrent”

Meerdere bedrijfslocaties

Als je bedrijf meerdere locaties heeft, in dezelfde stad of land, dan kan het lastig zijn om voor elke locatie goed te ranken. Van belang is dat je voor elke locatie een aparte pagina op je website bouwt. Bijvoorbeeld:

www.jouwwebsite.nl/locaties/leiden
www.jouwwebsite.nl/locaties/amsterdam

Kopieer de content van de pagina’s niet. Google ziet dit als duplicate content en zal je daarvoor straffen. Zorg er voor dat je op een creatieve manier stuk voor stuk unieke pagina’s creëert. Eenmaal gedaan dan is het volgende ook nog van belang:

• Creëer een aparte vermelding voor Google my business;
• Optimaliseer je content voor elke locatie;
• Zorg voor vermeldingen / genereer links voor de specifieke locatie;
• Verzamel beoordelingen voor elke locatie;

Content en zoekwoorden onderzoek

keyword strategie

seo keywordstrategie
SEO keywordstrategie

Een goede keyword strategie begint met een brainstorm. Stel jezelf de volgende vragen:
• Wat zijn wij?
• Welke diensten leveren wij?
• Welke synoniemen zijn voor onze diensten te bedenken?

Om je brainstorm te ondersteunen, kan je als eerst gebruik maken van de keyword suggesties die Google geeft. Ga naar google.nl en vul een zoekterm in.

Hieruit haal je al een aantal termen die erg waardevol kunnen zijn: snackbar in de buurt, snackbar in de buurt open. Voor een snackbar zijn termen zoals: thuisbezorgd, glutenvrij, beste etc. koppelwoorden die vaak gebruikt worden wanneer iemand opzoek is naar een snackbar. Probeer deze woorden ook voor jouw bedrijf te vinden.

Tip: eenvoudig meer keyword suggesties krijgen? Download de google chrome add on keyword everywhere en export de keywords meteen in een excell sheet.

Andere plekken waar je keyword suggesties kunt vinden:
• De gratis Keyword tool van Google Adwords. Deze tool is erg handig om nieuwe suggesties te krijgen voor keywords die voor jouw belangrijk zijn.
• De gratis keyword tool: keyword.io. Deze tool is erg handig om zogenoemde ‘long tail keywords’ te vinden (woordcombinaties).
• De gratis keyword tool: answer the public. Deze tool is erg handig om te achterhalen welke keyword combinaties allemaal in vraagvorm worden gesteld in google.

Stel een keyword target list op

Probeer in eerste instantie een lijst van 15 keywords te vinden die mogelijk relevant zijn. Begin breed en probeer vervolgens steeds specifieke termen te vinden. Als je voldoende relevante keywords gevonden hebt, ga je terug naar de keyword tool van Google Adwords. Kies nu voor ‘gegevens en trends met betrekking tot zoekvolume ontvangen’. Vul hier je gevonden termen in en klik op ‘zoekvolume ophalen’.

Je krijgt nu het volgende resultaat te zien:

Google adwords keywordtool
Resultaten Google adwords keywordtool

Je kan het zoekvolume links bovenin bij ‘alle locaties’ nog verder filteren op specifieke locaties waar jouw bedrijf zich bevindt. Neem hierbij ook locaties in de omliggende omgeving in mee.

Verkeersvolume vs concurrentie

Nu moet je een selectie gaan maken en kijken welke keywords voor jou relevant zijn. Ga je hierbij voor verkeersvolume? of kies je juist voor longtail termen die naar alle waarschijnlijkheid sneller voor een aankoop zullen zorgen? Voorbeeld:

persoon 1 zoekt op: koelkast
persoon 2 zoekt op: blauwe koelkast samsung

Persoon 1 vind zich nog in de oriënterende fase van zijn aankoop. Persoon 2 weet al precies wat hij wilt en zal naar alle waarschijnlijkheid sneller overgaan tot een koop. Afhankelijk van jouw strategie dien je hier een keuze te maken. Bij het maken van deze keuze is het ook handig om te kijken naar de concurrentie en je af te vragen: hoe lastig is het om de concurrentie te verslaan?

Bekijk incognito in je webbrowser de pagina’s waar je concurrenten met dit keyword op ranken en bepaal of jij dit beter kan doen. Je kan o.a. kijken naar:

• Welke keywords ze in de title tag en h1 tag gebruiken
• Hoeveel links ze van andere websites krijgen naar deze pagina
• Of ze hun ‘seo technische’ zaakjes op orde hebben
• Of de content die ze schrijven kwalitatief is.
• etc.

Wellicht dat jij zwaktes kan vinden bij je concurrenten. Met deze kennis, kun jij beter bepalen of je wel of niet de strijd wil aangaan voor een bepaald keyword.

Je definitieve lijst met keywords samengesteld? Dan wordt het tijd om kwalitatieve content te creëren waarmee je (hopelijk) hoog in de zoekmachines gaat ranken.

Tip: Indien je een kleine website hebt, kun je je homepage het best gebruiken voor je belangrijkste keyword + locatie. Dus als voorbeeld: grafisch ontwerper leiden.

Lokale content creatie

Nu je de keywords hebt gevonden waar je op wil ranken, is het van belang om kwalitatieve content hiervoor te gaan creëren. Door kwalitatieve content te creëren waar je op gevonden wilt worden, word je na verloop een autoriteit binnen je eigen domein. Zoals eerder vermeld, neem je sneller iets aan van een autoriteit, Google vindt dit ook erg belangrijk.  Door de onderstaande punten in acht te nemen, zal Google je tekst als kwalitatief beschouwen en hoger ranken in hun zoekopdrachten.

Zo creëer je kwalitatieve content:
• Kopieer geen content van andere websites. Google heeft dit door en zal dit zien als ‘duplicate content’. Probeer unieke content te creëren waarin je expertise goed naar voren komt. Natuurlijk mag je wel en citaat of een afbeelding van een andere website gebruiken. Zolang het grootste gedeelte maar uniek is.

• Optimaliseer je teksten teveel niet voor het keyword waarvoor je wil ranken. Dit wordt als ‘keyword stuffing’ gezien. Een techniek die eerder een negatieve invloed heeft op je rankings. Google heeft met de komst van het algoritme ‘humming bird’ namelijk steeds beter door waar je tekst over gaat. Vroeger keek het alleen naar de keywords in je tekst. Nu kijkt het algoritme naar de complete tekst. Door het gebruik te maken van LSI keywords (keywords die een sterke correlatie hebben met het onderwerp waar je over schrijft), gaat Google het onderwerp van je tekst beter begrijpen. Bijvoorbeeld: logo, vormen, kleuren etc zijn allemaal onderwerpen die bij het designen van een logo horen.

Tip: Vind termen die een sterke correlatie hebben met je onderwerp via deze gratis tool.

• Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Meer content betekent niet dat je ook meer verkeer naar je website zal trekken. Creëer in plaats daarvan een volwaardige pagina die de vraag van de potentiële zoeker zo goed mogelijk beantwoord. Hieronder wat tips en voorbeelden over wat als kwalitatief gezien wordt. 

• Een pagina met voldoende tekstuele inhoud;
• Verrijk je pagina met afbeeldingen, video’s en infographics;
• Voorkom spel- en grammaticale fouten;
• Is het artikel geschreven door iemand die kennis van zaken heeft;

On page optimalisatie

‘On page optimalisatie’ is gericht op het optimaliseren van je pagina gericht op de ‘seo best practises’. Je focust je voornamelijk op de structuur van je website waardoor Google en andere zoekmachines je website beter gaan begrijpen. De volgende punten zijn hiervoor van belang:

Title tag
De title tag is de titel van je pagina. Je kan hem o.a. terugvinden bovenaan je pagina en als eerste regel in je zoekresultaten van Google.

title tag en meta description
Voorbeeld Title tag en meta description

In de broncode van je website is de title tag als volgt te vinden:

<title> voorbeeld title </title>

De title tag heeft een directe invloed op de positie van je keyword. Om hier het meest uit te halen zijn de volgende richtlijnen van belang:
• Maak de title tag niet langer dan +/- 55 karakters (ook een spatie is een karakter). Wordt de title tag langer dan 55 tekens, dan breekt Google hem af met puntjes;
• Gebruik je keyword in de title tag waar je je op richt, maar doe dit niet overdreven veel;
• Schrijf de title tag vanuit het perspectief van je klant. Is de title tag aantrekkelijk? Zouden mensen hier snel op klikken?;
• Schrijf voor elke pagina een unieke title tag;
• Gebruik je merknaam op het einde van je title tag (optioneel);
• Maak gebruik van een ‘call to action’ om je bezoeker over te halen om naar je website te gaan;

Meta description
Je meta description is een samenvatting van waar je webpagina over gaat. De meta description heeft zelf geen invloed op je keyword positie. Indirect heeft het wel invloed via het aantal mensen dat doorklikt (ctr – click trough rate) vannuit een zoekmachine.

Je meta description, vind je in de broncode van je website:

<meta name=”description” content=” plaats hier de beschrijving van je pagina” />

Je kunt hem ook terug zien in de zoekresultaten van Google.

De volgende richtlijnen helpen je met het verhogen van de doorklikpercentage:

• Maak je meta description niet langer dan +/- 160 karakters. Wordt hij langer, dan breekt Google hem af met puntjes;
• Laat je meta description goed aansluiten op de inhoud van de pagina waar hij over gaat;
• Schrijf voor elke pagina een unieke meta description;
• Gebruik de belangrijkste keywords in je meta description (ook al heeft dit geen invloed op je ranking);
• Prikkel en verleid de lezer om naar jouw website te gaan.

Goed om te weten: Google neemt niet altijd je meta description over. Het is slechts een suggestie.


Alt tag
Google begrijpt helaas niet waar je afbeelding over gaat. Dat is de reden dat alt tag in het leven is geroepen. Door een tekst toe te voegen aan je afbeelding, kan Google je afbeelding in de context van je website plaatsen. Hierdoor gaat de kwaliteit van je pagina omhoog. Daarnaast vergroot het ook de kans om zichtbaar te worden in de afbeelding resultaten van Google. Belangrijk om deze stap niet over te slaan, want  22,6% van het zoekverkeer komt uit afbeeldingen van Google?

De alt tag is in de broncode als volgt terug te vinden:

<img src=”link naar de afbeelding” alt=”rode aardbei”>

Het optimaliseren van je afbeeldingen wordt door websitebeheerders vaak vergeten. Een mooie kans voor jou om hierop te scoren (zeker voor bedrijven waarbij visualisatie belangrijk is zoals grafisch ontwerpers). Door de volgende richtlijnen aan te houden, verhoog je de kans om ook via afbeeldingen verkeer naar je website te halen:

• Beschrijf in de alt tag waar de afbeelding over gaat;
• Een afbeelding dient de contekst te verbeteren;
• Beschrijf je bestandsnaam waar de afbeelding over gaat;
• Zorg ervoor dat je afbeelding een .gif, .png of .jpeg bestand is;
• Voeg een image caption toe aan je afbeelding. Dit is een korte beschrijving die op je website onderaan de afbeelding wordt gepubliceerd (html code: <figcaption> Aap eet een banaan</figcaption>;

Pro tips:
• Voeg een afbeelding sitemap aan je website toe;
• Voeg structured data toe aan je afbeelding;
• Upload afbeeldingen met het formaat van 16:9 of 4:3;

Headings
Als je een boek leest, wordt dit verdeeld in hoofdstukken en sub titels. Dit is ook hoe je jouw webtekst in dient te delen. Door een kop en sub titel te creëren, kunnen lezers jouw tekst snel scannen en begrijpen waar je website over gaat.

Voor een zoekmachine, worden deze subparagrafen ook als referentiekader gezien. Met een Heading tag ( <h1>, <h2>, <h3>), maak je een zoekmachine duidelijk waar jouw titel en sub titels staan.

heading tags
Voorbeeld heading tags

Belangrijke richtlijnen:

• Gebruik maar een keer de <h1> tag voor de titel van je pagina. De <h2> en <h3> mogen zo vaak mogelijk gebruikt worden. 

Tip: Voor lokale SEO is de <h1> tag een uitermate geschikte plek om je targeted keyword in te plaatsen (bijvoorbeeld schoenmaker leiden).

• Hoe hoger het heading tag nummer, hoe belangrijker het moet wordt gezien door een zoekmachine;
• Je kan tot en met heading tag 6 gaan, wij adviseren je tot heading tag 4 te gaan.

Keyword monitoring

Nu je een keyword strategie hebt opgesteld, je kwalitatieve landingspagina’s hebt gemaakt en je content is geoptimaliseerd, is het tijd om je keywords te gaan monitoren. Het heeft hiervoor geen zin om periodiek in je browser te Googlen op de keywords waar je op target. 
Dit omdat o.a. je persoonlijke gedrag ook medebepalend is voor de keyword posities die je ziet. 

Wat je wel kan doen:

• Je kan in Google search console kijken waar je op gevonden wordt, je zoekwoord posities zien, je doorklikpercentage etc. Google search console is voor websites die zich op lokale SEO richten m.b.t. zoekwoord posities helaas niet geschikt. 

Wij adviseren je dan ook om gebruik te maken van een van de volgende betaalde tools:
• Advancedwebranking
• Whitespark
• Semrush

Technische SEO

Robots als bezoeker van je website
Meer dan 50% van je website bezoekers zijn robots

Meer dan de helft van je website bezoekers is een robot. Iets waar je in eerste instantie maar weinig rekening mee houdt. Een groot gedeelte van die robots komen van zoekmachines zoals Google en Bing. Zij lezen je website uit om te achterhalen waar je website over gaat. Robots lezen je website echter niet uit zoals mensen. Wij zien gelijk hoe een website er uit ziet en als het een beetje meezit begrijp je ook hoe de website werkt. Bij robots werkt dat echter anders. Het is van belang is dat jij je website zo inricht dat de robots van Google en andere zoekmachines goed begrijpen waar je website over gaat en welke pagina’s wel en niet uitgelezen moeten worden.

Zo indexeert Google jouw webpagina

1. Als eerst leest Google je website uit. Dit wordt ook wel crawlen genoemd. De crawler leest de links op je website uit en kijkt naar je xml sitemap. Hij kijkt onder andere naar de linkstructuur, hoe belangrijk een url is en of er eventueel veranderingen zijn doorgevoerd in de links.

2. Vervolgens worden deze gegevens doorgestuurd naar de indexer. De indexer analyseert onder andere je content, je links, de layout van je website, berekent je pagerank en indexeert vervolgens wel of niet je pagina in de index van Google.

3. Nadat jij een zoekopdracht hebt ingevuld, probeert Google de intentie van de zoekopdracht te begrijpen. Vervolgens vraagt google relevante pagina’s uit de index op. De pagina’s die uit de index worden gehaald worden gerangschikt op basis van: relevantie, autoriteit en actualiteit. 

Optimaliseer je website voor Robots

Nu je begrijpt hoe Google je website indexeert, is het belangrijk om de bots van Google de juiste richting in te sturen. Voor jouw als lokale ondernemer is het van belang om naar de volgende onderdelen van je website te kijken:

• Het instellen van je robots.txt. Hiermee geef je aan waar de bots wel en niet mogen kijken. Voor sommige pagina’s is het helemaal niet belangrijk dat ze door Google gezien worden;
• Het instellen van je robots meta tag. Hiermee geef je aan wat google wel en niet mag indexeren. Sommige pagina’s wil je het liefst uit de index van google halen. Denk bijvoorbeeld aan de inlog pagina van je wordpress omgeving;
• Het instellen van je sitemap en dit vervolgens plaatsen in Google search console. Hiermee geef je aan Google door hoe je website structuur in elkaar steekt;
• Het instellen van een juiste url structuur. Waardoor zowel de gebruiker als Google de structuur van jouw website beter gaat begrijpen;
• Het instellen van een broodkruimelpad op je website. Het verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van je website en dus ook de waardering door Google;
• Het optimaliseren van je interne linkstructuur. Door hier slim mee om te gaan, kan je aan Google aangeven welke pagina’s voor jouw belangrijk zijn en welke pagina’s je dus graag hoog in de index van Google wilt hebben.;
• Het toevoegen van structured data. Hiermee gaan de bots de context van je website beter begrijpen. Voor ons is het duidelijk dat een bedrijfsadres een adres is. Voor de bots van Google is dit echter niet zo. Slim om dit duidelijk te maken met structured data;
• Een SSL protecol instellen. Dit security protocol zorgt ervoor dat Google je website niet als ‘onbetrouwbaar’ gaat beschouwen is daarnaast een ranking factor;
• Het optimaliseren van je website snelheid. Het verbeteren van je website snelheid brengt enorm veel voordelen met zich mee. Waarvan de belangrijkste meer omzet is.
• Zorg voor een mobielvriendelijke website. Veel lokale zoekopdrachten worden op een mobiel gedaan. Het is belangrijk dat je website op je mobiel daarom ook goed functioneert. Daarnaast is Google op dit moment aan het overstappen naar een ‘mobile first index’ reden genoeg dus om je website mobielvriendelijk te maken!;

Lokale SEO doelstellingen

Het eerste doel wat in jouw opkomt wanneer je aan de slag gaat met je website is: meer omzet. Wanneer we het over website doelstellingen hebben, kijken we echter naar meerdere doelstellingen. In online marketing vaktermen wordt dit ook wel een conversie genoemd.

Conversies zijn doelstellingen die direct of indirect een waarde voor jouw bedrijf opleveren. We splitsen conversies op in twee hoofdcategorieën: micro en macro conversies.

Micro conversies zijn doelstellingen die niet direct  voor extra omzet zorgen maar die wel een bepaalde mate van interesse weergeven. Denk hierbij aan: Het delen van je pagina via whatsapp, het inschrijven op je nieuwsbrief, het aanvragen van een offerte, het ontvangen van een telefoontje of het schrijven van een reactie op je blog bericht.

Als we het over macro conversies hebben, hebben we het over doelstellingen die wel direct omzet opleveren. Dit kan zijn: een verkoop via je website, het maken van een reservering of een bezoek aan je winkel (ook dit is tegenwoordig meetbaar).

Voorbeelden lokale seo doelstellingen

Voor lokale SEO, zou je de volgende doelstellingen op kunnen nemen: je keyword rankings, het aantal lokale links naar je website, het aantal reviews op je Google mijn bedrijf pagina, het aantal ‘citations’ op jouw bedrijfsnaam, Het aantal vertoningen en kliks van jouw Google mijn bedrijf pagina, het aantal interacties vanuit je Google mijn bedrijf pagina, Het aantal het aantal organische sessies op je website, de doorklikpercentage van al je organische resultaten etc.

De meeste doelstellingen, kun je gratis inzichtelijk krijgen met de volgende drie tools: Google analytics, Google mijn bedrijf en Google search console. Voor Ranktracking, raden we je echter een betaalde tool aan zoals: Advancedwebranking, Whitespark en Semrush.

Google analytics

Google analytics is een meetinstrument waarmee je een hoop van je websitebezoekers te weten kan komen zoals de hoeveelheid verkeer, uit welke bron een bezoeker komt, welke pagina’s er bekeken zijn, waar de bezoeker afhaakt en welke bronnen / campagnes voor een conversie zorgde. Google analytics is eenvoudig in te stellen. Je kunt met Google analytics hele geavanceerde dingen instellen, de volgende basis rapportages zullen jouw als ondernemer al een hoop inzichten geven. 

UTM tags Google mijn bedrijf pagina

Voor Google analytics is het niet altijd duidelijk vanaf welke bron je website bezoeker komt. Bijvoorbeeld, een link in een nieuwsbrief of vanuit je Google mijn bedrijfspagina. Om de kliks van zoiets specifieks inzichtelijk te krijgen kun je gebruik maken van UTM tags. Voor jouw lokale onderneming is het van belang om de volgende elementen een aparte UTM tag te geven: Link naar je website, Reservatie Url en Je Google posts. Eventueel zou je elke post nog een aparte UTM tag mee kunnen geven.

utm tags google mijn bedrijf
links verreiken met specifieke utm tags

UTM tags aangemaakt? Vul deze dan in bij ‘website’ , ‘url voor afspraken’ onder het kopje: informatie van je Google mijn bedrijf pagina en onder elke post. Het is handig om de aangemaakte UTM tags ergens op te slaan. Zeker als je per post een aparte utm tag gaat aanmaken. Mocht je later een analyse doen welke post het meest opgeleverd heeft, dan kan je altijd even terug kijken in het overzicht van je gebruikte utm tags.

In bijna elke rapportage in Google analytics, kan je de data filteren o.b.v. jouw aangemaakte utm tags. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel conversies er uit jouw ‘url voor afspraken’ komt? Ga dan naar: Acquisitie ► alle verkeer ► bron/medium. Kies onder overige voor ‘campagne’ en vul in de zoekbalk vervolgens de naam van jouw campagne in. Het resultaat: alle conversies uit je ‘url voor afspraken’ link.

Insights: Google mijn bedrijf

Insights Google mijn bedrijf
Insights Google mijn bedrijf

Met de insights van Google mijn bedrijf, kan je een hoop te weten komen over de vermelding van jouw bedrijf. Denk hierbij aan:
• Hoe je gevonden bent ( merknaam of product/dienstbeschrijving)
• Op welke locatie ( Zoekresultaten of Google Maps)
• Welke actie ze vervolgens ondernomen hebben ( Klik op telefoonnummer, routebeschrijving, bellen, een bericht sturen etc.)

In Amerika is het inmiddels al mogelijk om te zien op welk product of dienstbeschrijving je gevonden wordt. Wij hopen dat dit binnenkort in Nederland ook beschikbaar wordt. Dit zou namelijk een mooie input voor je Keyword strategie en je Google Ads campagne zijn.

Tip: Download ook de Google mijn bedrijf app om onderweg je website prestaties in te kunnen zien.

Google search console

Google search console kun je zien als de motor van SEO. Als de motor niet goed werkt, rijd de auto ook niet en zo geld dat ook voor SEO. In Google Search console, kun je o.a. je keyword prestaties zien, de pagina’s die geïndexeerd zijn, je sitemap indienen maar ook de technische fouten die opgelost dienen te worden. Via de volgende stappen stel je Google search console helemaal goed in en krijg je de inzichten die je nodig hebt.

Investering in SEO vs rendement
Investering in SEO vs rendement

Stel realistische doelstellingen op.
SEO doe je niet even in een avondje op je zolderkamer. Je zal de eerste paar maanden druk bezig zijn met het optimaliseren van je website maar nog weinig direct resultaat merken. SEO is een lange termijn strategie. Maar zodra het werkt, kan het een hoop extra’s voor je bedrijf opleveren!

You did it! wat een lap tekst. Maar geloof mij, met het doorvoeren van deze stappen zul je 99% beter scoren dan je concurrenten.   

Laat een reactie achter